Circusleeuw gered van uithongering

15 juni 2020

Circusleeuw gered van uithongering

Het Natuurhulpcentrum heeft een zwaar mishandelde en ondervoede leeuw kunnen weghalen uit een Frans circus. Dat gebeurde op vraag van de Franse dierenorganisatie One Voice. Die zaten het circus al jaren op de hielen en eindelijk was het Franse gerecht meegaand en werd er tot een inbeslagname overgegaan. Omdat One Voice niet over de nodige logistieke middelen en ervaring beschikt, vroeg ze het Natuurhulpcentrum om hulp.

Er zijn maar een handvol organisaties in Europa die zich bezig houden met dergelijke reddingsacties en het Natuurhulpcentrum is één van de weinigen die erin slaagt om op erg korte termijn een rescueteam op pad te sturen. Drie medewerkers en dierenarts Stef werden uitgestuurd met als doel leeuw Jon van een gewisse dood te redden en hem veilig en wel te vervoeren naar een tijdelijk opvangcentrum in de buurt van Lyon (Tonga Terre). Dat de in beslagname geen dag te vroeg kwam, werd al snel duidelijk. De situatie in het circus was gruwelijk. De foto's en beelden die u gaat zien zijn niet afkomstig van een dierentuin uit een land in oorlog, maar gewoon uit een modern en Westers land. De situatie was zo erg dat dierenarts Stef twijfelde om Jon in slaap te schieten, mogelijk overleefde de leeuw dit niet. Na overleg werd er besloten om het toch te proberen: alles was beter dan zo nog één dag te moeten leven, beslisten we in naam van Jon.

OPGELET! NIET VOOR GEVOELIGE KIJKERS... 

Jon was graatmager, zijn staart zat vol wonden, zijn afgezaagde hoektanden waren herleid tot pulp en zijn klauwen waren uitgetrokken. Gelukkig overleefde Jon de verdoving wonderwel en vecht hij nu voor zijn revalidatie in het tijdelijk opvangcentrum Tonga Terre. Jon mag in eerste instantie nog niet teveel eten want dat kan zijn dood betekenen. Met kleine beetjes moet hij kracht winnen. De wondes aan zijn staart deden zo pijn en waren zo ontstoken dat een stuk ervan gewoon is afgevallen.

Er wordt nu eerst gewerkt aan de gezondheid van leeuw Jon, maar achter de schermen wordt er bekeken welke definitieve oplossing er uit de bus komt. Hopelijk vinden we een nieuwe thuis voor deze koning van de jungle...

Dierenarts Stef twijfelt om Jon in slaap te schieten, mogelijk overleeft hij het niet. Maar we besluiten dat alles beter is dan nog één dag in deze omstandigheden te moeten leven... Quote van Voorzitter Sil Janssen.


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!