Cursus gifslangen

Gisteren trokken vier medewerkers van het Natuurhulpcentrum naar het Serpentarium in Blankenberge om een cursus "Omgaan met gifslangen" te volgen.

De laatste jaren moeten we meer en meer uitrijden om ontsnapte of gedumpte slangen te gaan ophalen. Tot nu toe ging het altijd om (meestal ongevaarlijke) wurgslangen. We weten echter dat in België ook gifslangen gehouden worden en uit ervaring weten we ook dat elke diersoort die als huisdier gehouden wordt, vroeg of laat in het Natuurhulpcentrum opgevangen moet worden.

Om te zorgen dat we niet totaal onvoorbereid zijn wanneer we stoten op een gifslang, namen we contact op met de mensen van het Serpentarium in Blankenberge. In het Serpentarium hebben ze heel wat ervaring met gifslangen, en de medewerkers waren bereid ons een cursus te geven over het veilig omgaan met dergelijke gevaarlijke dieren.


We leerden niet alleen een slangenhaak op een goede manier te gebruiken, maar konden dit ook uittesten op onder andere een ratelslang en cobra's. We kregen ook duidelijke informatie over de voeding en huisvesting van gifslangen. Alles wordt zo gedaan, dat er zo weinig mogelijk contact moet zijn met de dieren zelf.

We hopen nog steeds dat we nooit een gifslang moeten opvangen, maar dankzij de interessante uitleg van de medewerkers van het Serpentarium zijn we toch beter voorbereid in het geval er ooit toch een opgevangen moet worden.

Cursus gifslangen

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..