Damhert met riek...

Al enkele maanden liep een damhert rond met een riek die verstrikt was geraakt in het gewei...

Op deze kerstavond hebben we toch ook een leuk kerstverhaal te melden.

Tientallen telefoontjes, zowel overdag als  ’s nachts, van ongeruste buren, politie- en brandweerdiensten kregen we de voorbij twee maanden over een damhertbok dat verstrikt was geraakt in koorden, ijzerdraad, prikkeldraad en een riek!

Het probleem was dat het dier rondliep in een groot bos in de buurt van de Kinderboerderij in Kiewit, bij Hasselt. We waren al een paar keer ter plekke gegaan om een poging te wagen het dier te vangen, maar telkens zonder resultaat. Altijd was het dier ofwel al weg als we aankwamen, ofwel liep het  snel weg als we ook maar een beetje in de buurt kwamen. Ook verschillende andere instanties hadden al een vangpoging ondernomen, maar tot nu toe zonder resultaat.


Vanmiddag echter kregen we de melding dat het hert in de omgeving van de oude Philipsterreinen langs de Kempische Steenweg zou zitten, en dichtbij de plek waar het nu zat te grazen, bevond zich een deels door magazijnen omsloten terrein.

Enkele medewerkers van het Natuurhulpcentrum trokken naar Hasselt. Daar aangekomen werd het damhert snel opgemerkt op een braakliggend stuk grond. Heel het gewei hing vol met draden, en de riek bengelde langs het lichaam van het dier.

Met behulp van enkele netten kon het damhert in het deels omsloten terrein gedreven worden, waarna de enige vluchtopening dichtgemaakt werd met een ander net. Het damhert kon nu sowieso al niet meer ontsnappen. Enkele medewerkers dreven het hert nu in de richting van het net, waarin het gevangen kon worden. Het was wel oppassen met het gewei, de prikkeldraad en de riek, maar gelukkig verliep alles heel vlot en konden de poten snel vastgebonden worden.

Ter plekke werd de riek al losgemaakt, en in het Natuurhulpcentrum konden ook de andere koorden en draden losgesneden worden zodat het damhert na 2 maanden eindelijk bevrijd was van de rommel. Omdat een draad al wat aan het insnijden was in het hoofd van het hert werd de wonde nog even ontsmet, maar ondertussen loopt het dier al terug rond in ons stuk bos. We hopen dat de eigenaar van het dier zich aanmeldt, anders gaan we zelf op zoek naar een nieuw baasje.

Zowel de medewerkers van het Natuurhulpcentrum als de omwonenden die het dier geregeld opmerkten en erg ongerust waren, zijn heel tevreden dat dit probleem nu eindelijk is opgelost. Eind goed, al goed dus, op deze kerstavond!

Damhert met riek 24/12/2012 from Natuurhulpcentrum Opglabbeek on Vimeo.

Album 'Damhert met riek 24/12/2012'

Al ruim 2 maanden liep een damhert rond met een aantal koorden, draden, prikkeldraad en een riek verstrikt in het gewei. Medewerkers van het Natuurhulpcentrum konden het dier vangen en bevrijden van deze last.

Damhert met riek...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..