Damherten gevangen...

29 mei 2010

Damherten gevangen...

Gisteren slaagden medewerkers van het Natuurhulpcentrum erin 2 damherten te vangen die al een tijdje voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgden in Genk en Zonhoven.

Deze week ontvingen we al verschillende telefoons van ongeruste autobestuurders over drie loslopende damherten. De dieren werden vaak gezien op de wegberm naast de Zonhoverweg, de Klotstraat en de Wagemanskeel in Genk en Zonhoven. Omdat ze zo dicht bij de weg graasden moesten de bestuurders uitwijken, wat soms voor erg gevaarlijke verkeerssituaties zorgde.

We waren al enkele keren gaan kijken, maar het probleem was dat de dieren dan snel terug het bos inliepen, waardoor het onmogelijk was ze te vangen. Gisteren echter, zaten de dieren in een weide vlak naast Begeleidingscentrum Ter Heide in Genk.

De weide grenst aan de grote toegangspoort van het domein, dus vertrokken we met enkele medewerkers om een poging te ondernemen de dieren te vangen.
De damherten werden in de richting van de toegangspoort gedreven. Dit lukte erg goed, dus werden alle openingen in de omheining rond het domein met netten dichtgemaakt zodat de damherten hier niet meer weg konden.

Vervolgens werd een lang vangnet over de grond gelegd. Enkele medewerkers dreven de herten hiernaartoe, en net wanneer de herten hierover wilden lopen, trokken andere medewerkers dit net omhoog waardoor de dieren zich vastliepen en we ze zo konden vangen.

 Omdat damherten in het wild niet voorkomen in België, zijn het ontsnapte dieren. Ze verblijven daarom nu nog in het Natuurhulpcentrum, in de hoop dat de eigenaar opduikt. Vinden we de eigenaar niet, dan gaan we zelf op zoek naar een nieuw baasje...

Damherten gevangen...


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!