Damherten vangen...

24 mei 2012

Damherten vangen...

Vannacht om 24u kregen we een telefoontje van de 101-centrale.

De politie werd gecontacteerd door bewoners van een huis in de Wijvenstraat in Zonhoven, waar plots 4 damherten opdoken in een deels omheinde tuin!

Om gevaarlijke verkeerssituaties én een volledig omgewoelde tuin te voorkomen, trommelden we 6 medewerkers op om de dieren te gaan vangen. De voorkant van de tuin was open, dus werd begonnen om dit open stuk al dicht te maken met een net, zodat de dieren sowieso al niet meer op straat terecht konden komen.

Vervolgens spanden we een net dwars door de tuin dat we omhoog konden trekken, net op het moment dat de dieren over het net zouden lopen. De dieren raken dan helemaal verstrikt in het net, en door de poten na het vangen stevig aan elkaar vast te binden kunnen we de dieren veilig vervoeren.

Zo gezegd, zo gedaan, en na wat drijven belandden de eerste twee herten al snel in onze netten, en iets later volgden de laatste twee. Dankzij de hulp van de aanwezige agenten kon alles vlot én veilig verlopen.


Damherten komen in België niet in het wild voor, dus deze vier zijn ontsnapt bij mensen die de dieren als huisdier hielden. Elk jaar moeten we zo een 70-tal ontsnapte damherten gaan vangen, meestal te danken aan een slechte, veel te lage omheining.

Wij houden de dieren twee weken, en als de eigenaar van de dieren niet opduikt, zoeken we zelf een nieuwe eigenaar.

Damherten vangen...


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!