Das gevangen en vrijgelaten!

Gisteren moesten we in Diepenbeek een das uit een schapenstal bevrijden.

Het dier was 's nachts waarschijnlijk onder de weidedraad doorgekropen en in de stal terechtgekomen. De eigenaar van de schapen merkte het dier 's morgens op en nam contact met ons op. Gelukkig kon de das snel met een schepnet gevangen worden. Omdat we zeker wilden zijn dat alles in orde was met het dier, onderzocht Stef, onze dierenarts, de das, en lieten we hem even in een weide rondlopen.

Gelukkig was het dier kerngezond. Omdat in Diepenbeek geen dassen voorkomen, namen we contact op met het INBO (Instituut voor Natuur en Bosonderzoek) en de Dassenwerkgroep. Zij weten precies waar bezette dassenburchten voorkomen, en wisten ons te vertellen dat een dassenburcht in Kortessem de ideale plek was om onze das terug vrij te laten.

's Avonds trokken we dan met een medewerker van de Dassenwerkgroep naar Kortessem, en lieten we de das vrij in een verlaten burcht. Hier kan de das zich ofwel permanent vestigen, ofwel van hieruit vertrekken, op zoek naar een nieuw leefgebied.

Das gevangen en vrijgelaten!

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..