Das met gebroken poot geopereerd...

Vrijdag stonden onze dierenartsen voor een zware opdracht.

Een das met een gebroken achterpoot moest namelijk geopereerd worden. Het dier werd deze week door onze medewerkers opgehaald in een tuin in Boirs (Luik), waar het terechtgekomen was na vermoedelijk een auto-ongeval.

Het bot was niet alleen volledig gebroken, maar bovendien ook nog wat versplinterd, wat de operatie nog extra moeilijk maakte.

Vol goede moed begon onze dierenarts Ineke aan de operatie. Onze medewerkers hielden tijdens deze complexe operatie de ademhaling en hartslag nauwlettend in de gaten, en om te voorkomen dat de das te veel vocht zou verliezen, werd een infuus aangelegd. Met behulp van boren, schroevendraaiers en metalen pinnen en platen konden na een uitputtingsslag van maar liefst 5 uur beide beenderhelften terug aan elkaar gezet worden.

Voor dassen, die diepe holen en burchten maken, is het superbelangrijk dat ze stevige poten hebben om de grote krachten die tijdens het graven nodig zijn te kunnen opvangen. Daarom zal de das nog een hele tijd in het Natuurhulpcentrum moeten revalideren, tot we er zeker van zijn dat alles voldoende hersteld is.

Kijk hieronder naar een filmpje van de operatie.

Das met gebroken poot geopereerd...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..