Das vrijgelaten!

Gisteren mochten we een gerevalideerde das vrijlaten!

Hoogdag gisteren voor een zeldzame das die we half oktober in Kanne (Riemst) moesten gaan ophalen. Het dier werd toen slachtoffer van het verkeer en werd door onze medewerkers opgehaald. De verwondingen bleven gelukkig beperkt tot een zware hersenschudding.

Na enkele dagen rusten in het donker kwam de das er stilaan terug bovenop. De laatste dagen begon de das ook beter te eten, dus konden we beginnen denken aan de vrijlating.

Omdat de das hoogstwaarschijnlijk in de buurt van de vindplaats zijn burcht heeft, besloten we hem in die omgeving terug vrij te laten. Voor alle zekerheid namen we toch nog even contact op met een gespecialiseerde dassenopvang in Engeland. Aan de hand van onderzoek met gechipte dassen en cameravallen hadden ze ontdekt dat volwassen dassen die enkele weken van hun burcht verwijderd zijn geweest, zonder problemen terug geaccepteerd worden door hun familie. Zo een familiegroep bestaat meestal uit een dominant koppel, enkele volwassen familieleden, de jongen van dit jaar en de jongen van vorig jaar. Meestal krijgt enkel het dominante vrouwtje jongen.

Gisterenavond trokken we dan terug naar Kanne, zochten we een geschikte locatie om het dier vrij te laten, uiteraard niet te dicht bij wegen.

We hopen dat deze das het even goed zal doen als de twee jonge oehoes die we enkele weken geleden vrijlieten. Uit zenderonderzoek weten we dat ze het heel goed doen, maar hierover later meer op deze website!

Das vrijgelaten!

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..