Doodshoofdaapje in een serre...

Vanmiddag kreeg het Natuurhulpcentrum een vreemde oproep. Een man uit Balen trof in zijn serre een aap aan. Gelukkig had hij de reflex om de serredeur te sluiten zodat het dier ingesloten zat.

Twee medewerkers gingen ter plaatse om de aap te vangen. Omdat het niet duidelijk was over welke soort het ging namen ze de nodige voorzorgen: stevige handschoenen, grote schepnetten en beschermende jassen. Toen ze echter samen met de melder gingen kijken in de serre, bleek al dat materiaal niet nodig. Het was een doodshoofdaapje, een relatief kleine en rustige apensoort. Het aapje werd belaagd door kraaien en was de serre ingevlucht.

Het diertje kon snel gevangen worden en wordt momenteel in onze quarantaineafdeling gehuisvest. Volgens de veiligheidsprocedures dient er nu eerst een TBC-test en bloedafname te gebeuren. Als de resultaten daarvan negatief zijn kunnen we het diertje in een van onze ruimere apenkooien huisvesten.

Waar het diertje vandaan komt is voorlopig nog onduidelijk. Doodshoofdaapjes staan niet op de zoogdierenpositieflijst en mogen bijgevolg niet als huisdier gehouden worden. Maandag zal de dierenarts het dier onderzoeken en kunnen we checken of het een chip draagt. In bepaalde gevallen kan de herkomst van het dier achterhaald worden dankzij die chipnummer.

Foto: Frans Boets - Balen

Doodshoofdaapje in een serre...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..