Douane onderschept ara...

Deze week werden we naar de luchthaven geroepen, de douane van Zaventem had een groenvleugelara onderschept.

Er bleek een en ander niet te kloppen met de papieren. Zo zou het volgens de papieren om een wildvang exemplaar gaan, maar maakte de vogel een heel tamme indruk en waren de vleugels geknipt. Maar er was niet alleen onduidelijkheid over de juiste herkomst van de vogel.  Omdat de ara mogelijk uit een land komt met vogelgriep, besloot de douane de vogel in beslag te nemen. Het dier zal nu in onze quarantaine verblijven totdat met zekerheid is vastgesteld dat de vogel gezond is.

Ara's zijn prachtige papegaaien, afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. Door hun kleurenpracht, grootte en bekendheid zijn het vogels waar veel vraag naar is. Wie erover denkt een papegaai aan te schaffen denkt best twee keer na. Dergelijke vogels leven in de natuur meestal in grote groepen en een eenzaam exemplaar in een livingkooi dreigt langzaam weg te kwijnen. De vogels beginnen dan bijvoorbeeld uit verveling hun pluimen uit te trekken.

Wie een ara in al zijn glorie wil bewonderen raden we aan een reis te boeken naar Zuid-Amerika. Daar kan je, met wat geluk, grote groepen ara's in de vrije natuur zien. Een spektakel dat in schril contrast staat met de vele vogels die hier in België hun leven slijten in een kooitje.

Douane onderschept ara...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..