Druk begin van 2009...

Na enkele jaren van zachte winters is het terug erg koud, en dat hebben we in het Natuurhulpcentrum geweten!

Gisterenmiddag begon de drukte met een telefoontje uit Sint-Truiden. Mensen zagen een bewegend hoopje sneeuw, dat ook nog eens begon te bijten toen ze het wilden vastnemen. Het hoopje sneeuw bleek een ransuil te zijn die volledig onderkoeld was. Omdat er absoluut geen mogelijkheid was om het diertje te brengen, moesten we het diertje snel gaan ophalen.

We waren nog maar net onderweg, of in het Natuurhulpcentrum kwam een nieuwe oproep binnen: 2 knobbelzwanen liepen in Jesseren bij Borgloon op de straat rond. Jesseren ligt niet ver van Sint-Truiden, dus werd na het ophalen van de ransuil even omgereden om de zwanen op te halen. Gelukkig ging dit met behulp van een vangnet erg snel. De vijver waar de zwanen opzaten was waarschijnlijk dichtgevroren, en de zwanen waren tijdens hun zoektocht naar een nieuwe plas in Jesseren terechtgekomen.

Terug onderweg opnieuw telefoon uit het Natuurhulpcentrum. Een wandelaar had in Diepenbeek in bos een verzwakte steenmarter gevonden. Omdat we net ter hoogte van Diepenbeek waren was dit bijna geen omweg, dus werd ook de steenmarter snel opgehaald.

Weeral terug onderweg, opnieuw telefoon. Dit keer ging het om een chinchilla die arbeiders uit Bilzen op een dak hadden gevangen. Dus werd opnieuw teruggedraaid om ook dit laatste dier te gaan ophalen.

Ondertussen werden met een andere wagen nog een verzwakte buizerd en reiger opgehaald, en werden in het Natuurhulpcentrum zelf ook nog een deel dieren binnengebracht.

Deze morgen dan leek het even wat rustiger te zijn, maar ’s middags begon de drukte opnieuw. Een buizerd hing vast in de prikkeldraad in Riemst (foto), ook nog in Riemst werd een buizerd opgehaald die het slachtoffer werd van het verkeer. In Maasmechelen vonden wandelaars ook een verzwakte buizerd, en in Kessel-Lo werd een verzwakte blauwe reiger opgehaald. Door de dikke sneeuwlaag is het voor buizerds moeilijker om aan voedsel te geraken, waardoor ze verzwakken. Ook blauwe reigers kunnen door het dichtvriezen van de vijvers moeilijker aan hun favoriete prooi, vissen, geraken.
In het centrum zelf werden dan nog een heel deel slachtoffers van de koude binnengebracht.

Een geweldig drukke periode dus, die door de aanhoudende koude waarschijnlijk nog niet direct gedaan zal zijn!
 

Druk begin van 2009...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..