Duiven vermist?

De laatste dagen lazen we in verschillende kranten het verhaal over de meer dan 20.000 reisduiven die door het noodweer vermist raakten.

De dieren, afkomstig van duivenmelkers uit België en Nederland deden mee aan een wedstrijd en zoals altijd is het de bedoeling dat de duiven zo snel mogelijk naar hun baasje terugkeren. Nu nog maar 3.000 van de 27.000 duiven teruggekeerd zijn, spreken de duivenmelkers terecht van een catastrofe. Vele duiven raken zodanig verzwakt dat ze ofwel sterven, ofwel nooit meer tot hun eigenaar raken en in steden, op dorspleinen,… blijven rondhangen.

Wat ons wat stoort in het verhaal, is dat we lezen dat de duivenmelkers er alles aan zouden doen om hun duif terug te krijgen, en dat ze héél geëmotioneerd zijn door het verlies van hun duiven. Onze ervaring hierin is spijtig genoeg hélemaal anders.

In het Natuurhulpcentrum krijgen we jaarlijks honderden verzwakte reisduiven binnen. Allemaal dragen ze een ring en via de website van de Koninklijke Belgische Duivenbond is de eigenaar te achterhalen. Toch nemen we de moeite niet meer om de eigenaars op te sporen.

In het verleden hebben we al honderden keren (!) de eigenaars gecontacteerd en bijna nooit deed de eigenaar de moeite om zijn duif te komen halen, zélfs wanneer de eigenaar vlakbij woont. Heel vaak krijgen we zelfs (letterlijk) als antwoord dat we het dier maar moeten doden en het in de soep draaien.

Dergelijke verhalen zijn totaal geen uitzondering en we krijgen enorm veel mensen aan de telefoon die hetzelfde antwoord krijgen wanneer ze de eigenaar van de door hun gevonden duif zelf contacteren. Uit wanhoop brengen de vinders de duiven dan naar ons toe, met als resultaat dat we elk jaar honderden reisduiven moeten opvangen. We doen dit omdat we de dieren willen helpen, maar eigenlijk is het heel spijtig dat de duivenmelkers hun verantwoordelijkheid niet willen nemen…

Zoveel duiven verzorgen kost bovendien toch behoorlijk wat geld, en hoewel hondeneigenaars meestal zonder problemen de rekening betalen als ze hun ontsnapte hond gaan terughalen, hebben we tot op heden nog geen steun mogen ontvangen van duivenmelkers...

Duiven vermist?

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..