Dwergarenden in beslag genomen...

Vanmorgen werden er twee dwergarenden en een torenvalk in beslag genomen door de Federale Overheidsdienst CITES.

Een inspectrice van de dienst CITES en enkele natuurinspecteurs van het ANB vielen vandaag binnen in een woning. De eigenaar zou illegaal beschermde roofvogels houden. Hij had ze begin september via het internet te koop aangeboden. Via een tip van Vogelbescherming Vlaanderen ging de bal aan het rollen. De inspecteurs troffen twee dwergarenden en één torenvalk aan in miserabele omstandigheden. De drie roofvogels zaten bijzonder slecht in de veren. Een gedeelte van hun hand- en armpennen waren gewoonweg afgeknipt. Hun staart en de rest van hun verenkleed hadden ook erg te lijden onder de omstandigheden waarin ze gehouden werden. De torenvalk werd bijvoorbeeld aangetroffen in een kanariekooi...

Daarnaast bleken de roofvogels geen gesloten voetring te dragen en de eigenaar kon de noodzakelijke CITES certificaten niet voorleggen. Het Natuurhulpcentrum werd opgetrommeld om de vogels op te halen.

De dieren zouden uit het wild gevangen zijn. Torenvalken broeden in Vlaanderen, maar dwergarenden zijn een uiterst zeldzame verschijning in onze streken. De vogels zouden illegaal gekocht zijn in Marokko en afkomstig zijn uit het Atlasgebergte.

Er kan nu gestart worden met de revalidatie van de vogels. Door ze in een grote vliegkooi te huisvesten zal hun verenkleed bijgroeien en kan er getest worden in hoeverre de vogels zelfstandig kunnen jagen. Hopelijk kunnen deze prachtige vogels uiteindelijk worden vrijgelaten in hun natuurlijk leefgebied.

Album 'Dwergarenden'

Dwergarenden in beslag genomen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..