Dwergmangoesten in beslag genomen...

27 augustus 2010

Dwergmangoesten in beslag genomen...

Vanmorgen werden er in de omgeving van Brugge twee dwergmangoesten in beslag genomen door een inspectrice van de Federale Overheidsdienst Dierenwelzijn & CITES.

De dieren werden als huisdier gehouden en dit is sinds 2002 verboden door de zogenaamde zoogdierenpositieflijst. Deze lijst bevat ruim 30 zoogdieren die een particulier in België nog mag houden. Alle andere zoogdieren zijn verboden. Voor een koppel aapjes kon de eigenares wel bewijzen dat de dieren wettelijk in haar bezit waren. De dwergmangoesten bleken na controle illegaal en werden bijgevolg in beslag genomen.

De dwergmangoesten leefden bij de dame in kwestie in de huiskamer en kregen daar voornamelijk koekjes, kattenbrokken en fruit te eten. Dit staat in schril contrast met hun normale biotoop en voedseleisen. Dwergmangoesten leven bijna overal in Afrika en  bewonen daar droge graslanden tot streken met struiken en verspreide bomen. Je kan ze vooral vinden in de omgeving van termietenheuvels. Die heuvels doen dienst als schuilplaats en voedselbron. Deze dagactieve diertjes voeden zich vooral met insecten, spinnen, hagedissen, eieren, kleine zoogdieren en vogels en afgevallen fruit. Ze jagen in groepen en zijn zeer sociaal.

Momenteel wordt onderzocht of de mangoesten gezond zijn en in afwachting van de laboresultaten verblijft het tweetal  in onze quarantaineafdeling. De dieren werden aan het Natuurhulpcentrum toevertrouwd zodat we op zoek kunnen gaan naar een nieuwe thuis voor de dieren.

Dwergmangoesten in beslag genomen...


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!