Een oehoe in bad steken

15 januari 2019

Een oehoe in bad steken

Gisteren kreeg een oehoe die besmeurd was met olie, een uitgebreid schuimbad in het Natuurhulpcentrum. Een speciale gebeurtenis want het is nog maar de tweede keer in de geschiedenis van ons centrum, dat een oehoe in bad moest. 

Het verhaal begint bij de Dierenambulance Limburg-Zuid (omgeving Maastricht) die in een tijdspanne van enkele weken verschillende oproepen krijgen voor een grote uil die overdag op de grond zat. Wanneer ze de vogel benaderen, vliegt die echter steeds weg. Het blijkt om een oehoe te gaan en de vogel is duidelijk besmeurd met olie. 

In het weekend slagen de dierenambulanciers er uiteindelijk in om de oehoe te vangen. De vogel wordt door de dierenverzorgers van Maastricht een eerste keer gewassen. Daarna wordt de vogel overgebracht naar het Natuurhulpcentrum.

In het Natuurhulpcentrum werd de oehoe eerst gestabiliseerd. Gisteren was zijn gezondheidstoestand voldoende om een tweede wasbeurt te ondergaan. Onze collega Michaël heeft al heel wat ervaring met het wassen van olievogels (zeevogels) en ook deze oehoe werd al snel ondergedompeld in een warm schuimbad. Een half uur later was de vogel fris gewassen en werd ze gedroogd. Daarbij werd eerst een haardroger gebruikt en vervolgens kon de oehoe verder drogen onder een warmtelamp.

Het schuimbad heeft de vogel duidelijk goed gedaan want vannacht heeft ze alvast gegeten. De oehoe blijft nog enkele dagen ter observatie op onze afdeling intensieve zorgen en zal daarna verhuizen naar een grote vliegkooi. We hopen dit exemplaar op korte termijn terug vrij te laten. Volgens experten gaat het om een vrouwtje van 7 jaar oud die in de buurt van de vangstplek vermoedelijk haar territorium heeft...Wil je dit artikel delen?

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!