Wasbeer in Hasseltse koeienstal gevangen

Vanmiddag werd een wasbeer gevangen die zich schuil hield in een koeienstal te Hasselt.

Toen de boerin een stalling ging controleren om er koeien in te laten,  begon haar hond plots te blaffen. Verstopt achter een houten plank zag ze het kopje van een vreemd dier. Het vreemde dier leek op een das, maar had toch een ander uiterlijk. Een zoektocht op het internet bracht een wasbeer als meest gelijkende naar voren. De dame nam contact op met het Natuurhulpcentrum.

Die kwamen met enkele medewerkers ter plaatse om de wasbeer te vangen. Dat ging gelukkig heel gemakkelijk en enkele seconden later zat de wasbeer veilig in een transporteerkist. Het dier zal in ons centrum nu eerst een quarantaineperiode doorlopen. Wasberen zijn geen inheemse dieren. Ze komen van nature voor in Midden- en Noord-Amerika. In Europa worden ze bestempeld als invasieve exoten. De laatste 10 jaar werd Wallonië gekoloniseerd door wilde wasberen uit Duitsland en ook in de Limburgse natuur komen exemplaren voor. Vorig jaar nog werd er in Hasselt langs de ring een dode wasbeer aangetroffen.

Omdat het niet gewenst is zulke dieren terug vrij te laten in onze natuur, zullen we dus een nieuwe thuis moeten zoeken in een geschikte dierentuin.

 

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..