Een oehoe klaarstomen voor de vrijheid

14 maart 2017

Een oehoe klaarstomen voor de vrijheid

Dieren die het Natuurhulpcentrum kunnen verlaten, hebben vaak een hele periode van revalidatie achter de rug. En soms verkiezen we om de dieren hier te laten overwinteren om ze pas terug vrij te laten wanneer de lente voor de deur staat ...

Neem nu deze jonge oehoe. Het dier was vorige winter verzwakt bij ons binnengekomen vanuit Riemst. De winter kan een harde periode zijn voor dieren, zeker jonge dieren die hun eerste winter meemaken. Omdat ze nog niet ervaren genoeg zijn, lopen ze het risico om zonder voedsel te vallen.

Gelukkig werd deze jonge oehoe tijdig bij ons binnengebracht en hebben we de kans gehad om de vogel aan te sterken. Nu de lente voor de deur staat, is het moment daar om deze prachtige uil terug vrij te laten. Alleen, 1 probleem: zijn staartveren waren niet in orde. Ze waren in zo een slechte staat dat, als we de oehoe met zo'n staart vrij zouden laten, hij moeite zou hebben met vliegen en dus ook met het vangen van prooien. Daarom hebben we vandaag 'extentions' geplakt met een speciale lijm. Van een overleden oehoe hebben we de staartveren genomen en overgezet naar het jonge individu.

De schacht van de veren werd zo dicht mogelijk tot de huid afgeknipt waarna we de staartveer met zijn uiteinde in het overgebleven stuk schuiven. De lijm zorgt voor een goede hechting. Op die manier vergroten we de kans dat deze oehoe zijn leven in de natuur kan hervatten. Over een paar dagen kan hij terug worden vrijgelaten en mag hij genieten van alle overvloeden die de lente te bieden heeft!

Een oehoe klaarstomen voor de vrijheid


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!