Een onfortuinlijke bever...

Tijdens een van zijn vele nachtelijke zwemtochten was deze onfortuinlijke bever in een nauwe kanaalduiker gesukkeld. Gelukkig was hulp niet ver weg ...

We kregen een telefoontje van de brandweer van Mol. Werknemers van nv De Scheepvaart zouden een bever hebben gespot in een nauwe kanaalduiker in de buurt van het kanaal Bocholt-Herentals. Twee werknemers van het Natuurhulpcentrum namen al hun spullen bij elkaar en reden naar de locatie. Bij aankomst konden we meteen zien wat er scheelde. De bever was in een nauwe en diepe koker van de kanaalduiker beland. Waarschijnlijk is hij erin gesukkeld tijdens zijn zoektocht naar eten.

Ter plaatse werden we vergezeld door vele helpende handen. De brandweer van Mol en enkele werknemers van nv De Scheepvaart boden hun hulp en materiaal aan om het dier zo snel mogelijk uit deze situatie te bevrijden. Verwoede pogingen om het dier vanzelf op een soort van loopplank te laten lopen om zo uit de koker te klimmen, waren tevergeefs. De bever zou al een tijdje in de koker zitten dus het was raden naar de gezondheid van het dier. Gelukkig viel het allemaal goed mee. De bever zag er op het eerste zicht in orde uit en had geen externe verwondingen. Samen met de brandweer lieten we een lange ladder in de koker zakken en werd een werknemer van het Natuurhulpcentrum bevestigd met touw en harnas aan een betonnen paal. Zo kon veilig naar de bever worden afgezakt. Met een schepnet werd het dier uit de koker gehaald en werd het in een kist in onze auto gezet. Voor de zekerheid hebben we de bever meegebracht naar het Natuurhulpcentrum om hem even te laten bekomen van zijn ongeplande avontuur.

Met een stevige 25 kg verkeert de bever in goede gezondheid en kan hij dus meteen terug vrijgelaten worden. Samen met een lokale natuurvereniging werd een goede plek uitgekozen in de natuur, ver weg van kanaalduikers en betonnen constructies.

Een onfortuinlijke bever...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..