Een reuzenest op je dak...

In onze groene winkel bieden we een ruim gamma nestkasten aan. Maar regelmatig krijgen we ook speciale verzoeken en ook die uitdagingen willen we graag aangaan. Het Natuurhulpcentrum heeft de ecologische kennis en de technische mensen om dergelijke verzoeken tot een goed einde te brengen.

Zo kregen we dit voorjaar een vraag om een ooievaarsnest te plaatsen op de schouw van een gerenoveerde hoeve.

Eerst werd de omgeving bekeken en getoetst aan de noden van een ooievaarskoppel. Een naburige beekvallei met vochtige hooilandjes en hectares aan weilanden in de buurt maakten het zeker een geschikte locatie.

Twee medewerkers gingen eerst de nodige opmetingen verrichten en toen kon onze technische dienst aan het werk. Een metalen onderstel werd op maat gemaakt. Daarop vlochten we een groot nest van wilgentakken.

Met een hoogtewerker kon het nest op de schoorsteen geplaatst worden. Een stalen kabel van het nest tot beneden in de schoorsteen zorgt ervoor dat alles netjes op zijn plaats blijft.

Nu is het afwachten of een overtrekkende ooievaar deze locatie ook ziet zitten. De majestueuze vogels zullen vervolgens zelf een nest bouwen, met ons kunstnest als basis. Met wat geluk hopen we over afzienbare tijd goed nieuws te mogen ontvangen van de eigenaars van de hoeve. Wij zullen alvast voor suikerbonen zorgen...


Een reuzenest op je dak...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..