Eerste botulismeslachtoffers...

Wanneer het een tijdje erg warm is, zoals vorige week, is er veel minder zuurstof in vijvers en waterplassen dan normaal. Ideaal voor de erg schadelijke botulismebacterie om actief te worden.
Deze week kregen we de eerste botulismeslachtoffers van dit jaar binnen. De pechvogels, een meerkoet, een waterhoen en een wilde eend , krijgen nu enkele keren per dag actieve kool opgespoten. Actieve kool absorbeert de gifstoffen, waardoor het gif uit het lichaam verdreven wordt.

Watervogels zoals eenden, futen, ganzen,… zijn erg vatbaar voor deze bacterie. Eens besmet treedt vrij snel een verlammingsproces in werking. Eerst verlammen de poten en de vleugels, en in het laatste stadium raakt de nek verlamd, waardoor de vogels verdrinken .

Vliegen leggen dan eitjes in de dode dieren, en de larven die hieruit komen worden door weer andere vogels opgegeten, die op hun beurt besmet raken. Op die manier kunnen er op korte tijd erg veel slachtoffers vallen.
Daarom moeten we bij een botulisme-uitbraak niet alleen de zieke, maar ook de dode dieren van de vijver verwijderen. Een smerig klusje soms, dat wel tientallen levens kan redden !
 

Eerste botulismeslachtoffers...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..