Eerste gierzwaluwen vrij

16 juli 2015

Eerste gierzwaluwen vrij

Vanmiddag werden de eerste jonge gierzwaluwen van dit jaar vrijgelaten.

In het weekend van 4 en 5 juli, tijdens de warmste zomerdagen in jaren, kwamen er in het Natuurhulpcentrum maar liefst 80 gierzwaluwen binnen op enkele dagen tijd. Gierzwaluwen broeden onder daken en daar was het natuurlijk snikkend heet, waardoor de jongen slechts twee keuzes hadden: levend verbranden of uit hun nest springen.

Eenmaal een gierzwaluw op de grond terecht komt, is hij hulpeloos. Ze zijn immers tot in de puntjes aangepast om voortdurend te vliegen. Hun vleugels zijn zo lang en hun poten zijn zo kort dat ze niet kunnen opstijgen vanop de grond. Tientallen mensen vonden zo een jonge gierzwaluw hulpeloos op de grond en brachten het vogeltje binnen.

Op dit moment verblijven er ongeveer 120 gierzwaluwen in onze opvang. Daarvan waren er vandaag al een aantal klaar voor hun vrijheid. Enkele vrijwilligers en stagiaires die uren en dagen de gierzwaluwen hebben verzorgd, kregen de eer om de eerste exemplaren vrij te laten.

Voor de kleinste gierzwaluwen hadden we een andere oplossing in petto. Die werden in bewoonde gierzwaluwnestkasten bij geplaatst. Op die manier worden ze verder door hun pleegouders grootgebracht.

De vogeltjes werden allemaal voorzien van een wetenschappelijke ring, op die manier krijgen we misschien nog ooit een terugmelding binnen. Alleszins staan onze gierzwaluwen voor een gigantische opdracht: veilig hun overwinteringsgebieden in Afrika bereiken... We wensen hen alvast veel succes toe...

Eerste gierzwaluwen vrij


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!