Eerste jong zoogdiertje!

Zondag werd het eerste jonge zoogdiertje van 2012 binnengebracht. Het ging om een piepjong haasje.

Traditioneel zijn haasjes elk jaar de eerste jonge zoogdieren die worden binnengebracht. Ze krijgen hun jongen al heel vroeg op het jaar, en die jongen worden in het open veld geboren.

Omdat de haasjes open en bloot op het veld zitten, hebben ze bij hun geboorte al een dichte vacht die hen beschermt tegen de koude én zorgt voor de nodige camouflage. Ze dragen geen geur, zodat ze niet worden opgemerkt door roofdieren. Moederhaas komt maar twee maal per dag het jong zogen, ook om zo weinig mogelijk roofdieren aan te trekken. Jonge haasjes die gevonden worden hebben dus lang niet altijd hulp nodig. Enkel wanneer ze helemaal verkleumd zijn en rillen van de koude is het nodig ze naar een opvangcentrum te brengen.

Dit is heel anders dan bij konijnen. Zij worden in veilige holen geboren en zijn kaal en blind bij de geboorte. Ze worden dan ook continu warm gehouden door de moeder. Wordt een jong konijntje gevonden, dan is er meestel wel iets aan de hand.

Het haasje zit nu in onze intensive care, waar het tweemaal per dag extra vette melk krijgt, net zoals in de natuur!

Eerste jong zoogdiertje!

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..