Eerste jonge bosuil...

Gisteren kwamen de eerste jonge vogels van 2010 binnen in ons opvangcentrum. Het ging om twee jonge bosuilen uit Lanaken die in een oude boom woonden die net was omgezaagd.

Bosuilen broeden vaak in de holtes van oude bomen. Wanneer die bomen dan worden omgezaagd is hun nest vernield en zullen de ouders hen niet meer vinden. Bosuilen broeden erg vroeg in het jaar, zodat er nog niet teveel bladeren aan de bomen hangen en de oudervogels dus gemakkelijker hun prooi kunnen vangen.

Maar omdat bosuilen soms al in januari met jongen kunnen zitten, worden ze vaak het slachtoffer van houthakkers die hun nestbomen vernielen. Uilen beginnen al onmiddellijk na het leggen van het eerste ei te broeden. Ze leggen hun eieren met een interval van ongeveer twee dagen. Daardoor bestaat een nest met uilskuikens steeds uit oudere en jongere exemplaren. De jongste bosuil uit Lanaken overleefde de crash van zijn nestboom jammer genoeg niet. Het andere jong verblijft in onze spoedafdeling en stelt het wel goed.

Het jonge uiltje zal nu verschillende stappen doorlopen voordat het in onze grote vliegkooi zal leren jagen op levende prooien. Maar voorlopig omringen onze dierenverzorgers het uiltje met de beste zorgen én... met stukjes verse muis...

Eerste jonge bosuil...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..