Eerste jonge ree...

Sinds vanmiddag wordt het eerste jonge ree van het jaar verzorgd in het Natuurhulpcentrum.

Het diertje werd door een automobilist gevonden midden op straat in Hoegaarden. Omdat er in de verste verte geen bomen, houtkanten of andere beschutting te vinden was, alleen maar kale akkers, besloot de man het reekalf mee te nemen. Het diertje werd door een medewerker bij de man thuis opgehaald. Die medewerker was al onderweg naar Diest voor een aangereden ree.

In sommige gevallen kunnen we jonge reeën terugplaatsen op de vindplaats, maar dat was in dit geval helaas onmogelijk. Het zullen onze dierenverzorgers zijn die het piepjonge dier verder zullen grootbrengen met veel geduld en aangepast melk.

De gouden regel is en blijft echter: jonge reeën: AFBLIJVEN! Een reekalf kan de eerste dagen na de geboorte, de moeder immers niet volgen in het bos. Daarom vertrouwt het op zijn schutkleuren en wacht rustig tot moederree komt om haar jong te zogen. In principe een prima systeem, zolang overijverige mensen het reekalf niet aanraken. Dan is het jonge dier namelijk 'besmet' met mensengeur en bestaat de kans dat de moeder haar jong achterlaat.

Vind je een jong ree, maar is het niet gewond, doorweekt, onderkoeld en heeft het geen snotneus, slijmerige ogen of zit het niet vol met vliegeneitjes, ga dan zo snel mogelijk weg en laat het ree met rust! De moeder zal naar haar jong terugkeren eens alles rustig is.

Probeer zeker nooit zelf een jong ree groot te brengen, dit is specialistenwerk en zal uitdraaien op een teleurstelling en zelfs de dood van het dier. Neem bij twijfel steeds contact op met het dichtstbijzijnde opvangcentrum voor wilde dieren...

Eerste jonge ree...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..