Everzwijn in Zutendaal...

Vannacht kreeg het Natuurhulpcentrum een oproep van de politie van Maasmechelen. Op de Weg naar Zutendaal lag een aangereden everzwijn. Bij aankomst was het dier spijtig genoeg al gestorven.

Het Natuurhulpcentrum is dagelijks geopend van 9u 's morgens tot 22u 's avonds. Na 22u zijn we echter altijd bereikbaar voor dringende gevallen. Meestal gaat het dan om aangereden reeën, maar vannacht kregen we een telefoontje van de politie van Maasmechelen.

Op de Weg naar Zutendaal was een everzwijn aangereden. Het dier was er ernstig aan toe, maar leefde nog wel. Zo snel mogelijk gingen we een kijkje nemen, maar toen we aankwamen was het dier spijtig genoeg al gestorven. Het zwijn was een 120kg zware beer. Een gigantisch beest dus, dat met de hulp van de politie in de interventiewagen geladen werd. Uiterlijk was aan het dier niet veel te merken, de verwondingen waren vooral inwendig. De auto die het zwijn had aangereden daarentegen, was total loss door de zware klap.

We kregen al meermaals telefoontjes van ronddolende everzwijnen in de bossen rond Zutendaal. De grote bossen vormen een ideaal leefgebied voor de dieren. Dat er meer dan genoeg voedsel te vinden is, was duidelijk te zien aan de dikke speklaag van het zware dier.

Everzwijnen zijn in principe niet zo gevaarlijk. Aanvallen zullen ze zelden doen, tenzij ze in het nauw gedreven worden. Ook als ze jongen hebben, durven ze nogal eens agressief uit de hoek komen. Verkeersongevallen met everzwijnen, zoals vannacht, kunnen wel gevaarlijker zijn. Het plaatsen van wildrasters kan dit echter voorkomen...

Everzwijn in Zutendaal...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..