Everzwijn verongelukt te Maasmechelen

26 februari 2010

Everzwijn verongelukt te Maasmechelen

Gisterenavond kreeg het Natuurhulpcentrum een oproep van de 101-centrale. Enkele agenten vroegen ons om hulp voor een aangereden everzwijn.

De aanrijding gebeurde op de Steenweg naar As te Maasmechelen en het everzwijn was zwaar gewond maar leefde nog. Toen onze medewerkers ter plaatse kwamen zagen ze dat het om een onvolwassen everzwijnvrouwtje ging. De bezorgde chauffeur zag voor haar ogen ruim 10 evers de weg oversteken en kon jammer genoeg niet meer op tijd remmen. Omdat het om een vrij klein dier ging, was de schade aan de wagen beperkt gebleven.

Het everzwijn was zwaar gewond en er werd besloten het dier onmiddellijk naar onze dierenarts te brengen. Jammer genoeg overleed het zwijn tijdens het transport. Het kadaver zal worden bijgehouden voor het INBO (Instituut voor Natuur en Bosonderzoek) die een aantal tests zullen uitvoeren. Zo krijgen ze een beter beeld van de populatie everzwijnen in het Nationale Park Hoge Kempen.

De Steenweg naar As is een slecht verlichte, bochtige weg doorheen een van de kerngebieden van de Limburgse everzwijnen. Er staan al overal verkeersborden die de automobilsten moeten waarschuwen voor overstekende reeën, maar voorzichtigheid is dus geboden, ook voor overstekende everzwijnen.

Hoewel een gekwetst everzwijn wel gevaarlijk kan zijn, zijn de dieren zeker niet de levensgevaarlijke monsters zoals ze onlangs in een krant werden afgeschilderd. In de vrije natuur zal je ze zelden of nooit tegenkomen en ze zullen in eerste instantie proberen te vluchten.

Everzwijn verongelukt te Maasmechelen


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!