Exoten allerhande...

De voorbije dagen kregen we weer heel wat tamme en exotische gasten over de vloer.

Gisterenmorgen werden we gecontacteerd door onze collega's van het Vogelopvangcentrum van Malderen. Zij waren net een ontsnapte berberaap gaan vangen in Willebroek, maar hadden niet de nodige stevige kooien en quarantaineruimte om dergelijk dier tijdelijk te huisvesten, dus werden we gevraagd om het dier op te vangen.

Geen probleem, en rond de middag konden we Lotte, een twee jaar oud berbervrouwtje verwelkomen.

Vannacht ging het er iets spectaculairder aan toe. Om 1u30 kregen we een oproep van de Antwerpse 101-centrale. In Mol maakte een ontsnapte Bennett wallaby (kleine kangoeroesoort) de straten onveilig. Gelukkig was het de agenten gelukt de kangoeroe binnen een deels omheind grasveldje te drijven, waar ze het dier konden houden tot we eraan kwamen met onze netten.

Rond de niet omheinde zijden van het grasveld spanden we een groot net, waar we de kangoeroe in konden drijven en vangen. Gelukkig was de eigenaar van het dier ook opgedoken, zodat het direct terug naar zijn vertrouwde omgeving kon, en wij terug konden gaan slapen...

Vanmorgen kregen we alweer een oproep over een berberaap. Dit keer ging het om Shady, een dier dat in het Ardense Tenneville in beslag werd genomen. Twee medewerkers gingen het dier ophalen, en ook dit berbervrouwtje zit nu in onze quarantaineruimte. Eerst moesten we wel nog de pamper en leiband verwijderen...

Vandaag heeft onze dierenarts op beide nieuwe apen een Mantoux-test uitgevoerd, die moet uitwijzen of de dieren al dan niet besmet zijn met tbc, er werden bloedstalen genomen en een inenting tegen Yersinia gegeven. Als alle testen negatief zijn, willen we de dieren samenvoegen.

Verder kregen we nog enkele moerasschildpadden binnen, en via de politie van Charleroi vingen we nog een koningsslang en boa constrictor op.

De exotische dieren komen dus uit alle hoeken van het land hier terecht. En nu wacht ons de moeilijke taak om een goede thuis te vinden voor al deze pechvogels!

Exoten allerhande...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..