Februari = dassenmaand

De op sterven na dode das uit Sippenaeken bij Voeren werd dit weekend vrijgelaten en een nieuw slachtoffer heeft zich al aangemeld...

Enkele weken geleden kwam 's avonds een oproep binnen uit Sippenaeken bij Voeren met de melding van een aangereden das.

Mensen zagen een vrij groot dier op straat liggen en maakten rechtsomkeer. Ze zagen een op sterven na dode das met bloed uit de neus en mond liggen en verwittigden onmiddelijk het Natuurhulpcentrum.

De eerste 4 - 5 dagen in het Natuurhulpcentrum was het dier in zeer kritieke toestand en lag het plat op de buik, zonder veel te bewegen. Daarom werd een vochttherapie toegepast en besloot de dierenarts een antibioticakuur op te starten.

Na deze eerste dagen kregen we de das op krachten door het dier met een lepel voeding te geven en dit resulteerde na enkele dagen dat het dier zelf wat begon te eten. Geweldig nieuws natuurlijk!

De antibiotica begon goed aan te slaan en zag het er goed uit voor de das. Zo goed zelfs dat de das uit zijn bak ontsnapte en een beetje op de dool begon te gaan door onze gebouw 's nachts. Tijd voor de vrijlating dus!

Na een controle was het dan eindelijk zover en werd het dier dit weekend, samen met de vinders en enkele buurtbewoners die mee op de ophaling van het dier hadden gewacht, vrijgelaten aan de dassenwissel waar ze gevonden werd. Eind goed al goed...

Dit weekend kwam er dan weer een oproep van een das binnen uit Bommershoven, een deelgemeente van Borgloon van bij een landbouwer. Ook dit dier werd in slechte omstandigheden gevonden met verschillende bijtwonden in de hals en op het lichaam.

Hoe het dier aan deze bijtwonde geraakte is niet duidelijk. Het is dikwijls zo dat mannetjes bijtwonden hebben door onderlinge vechtpartijen, maar bij vrouwtjes is dit minder het geval. Het dier zou ook door een hond kunnen aangevallen zijn.

Hoe het verder gaat aflopen met dit dier weten we niet, maar in ieder geval hopen we zeker dat het ook zo goed gaat aflopen als de das eerder in dit verhaal...

Leuke beelden van dassen in dit filmpje:

Album 'dassenmaand'

Februari  = dassenmaand

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..