Feestelijk vuurwerk?

In de winterperiode breekt een moeilijke tijd aan voor wilde dieren. Met de koude temperaturen verbruiken ze meer energie, en voedsel is er erg weinig te vinden. Voor de dieren die hier blijven en die niet in winterslaap gaan kunnen wij als mensen een en ander betekenen.

Rijkelijk gevulde voedertafels kunnen het verschil maken tussen leven en dood voor deze dieren. En verder…. Proberen om de dieren zo weinig mogelijk te storen. Vooral rond Nieuwjaar bezorgen we duizenden en duizenden dieren de schrik van het jaar. Vuurwerk op zich is niet zozeer een probleem. De knallen en de open spattende vuurbollen doen de dieren wel schrikken, maar het is vooral het feit dat het tijdens de nieuwjaarsnacht overal knalt en schittert waar de dieren van in paniek raken. Als er ergens een gevaar dreigt kan je daar van weg rennen, en als je merkt dat het gevaar je niet achtervolgt kom je snel tot rust. Tijdens de nieuwjaarsnacht weten heel veel wilde dieren, maar ook veel huisdieren niet waar ze naartoe moeten rennen. De knallen komen immers van alle kanten. De dieren rennen heen en weer tot ze er uitgeput bij neervallen. Gelukkig is er op het hoogtepunt van het vuurwerkspektakel weinig verkeer. Maar toch is het raadzaam huisdieren binnen te houden. Voor echt angstige honden zijn er bij de dierenarts kalmeringspilletjes, en verder helpt het om hen dicht bij je te houden, eventueel de radio of de televisie luid laten spelen zodat ze weinig horen van de knallen. Koeien en paarden worden dan best op stal gehouden. En iedereen die toch vuurwerk wil afschieten doet er goed aan eerst eens in zijn omgeving rond te kijken of er geen dieren buiten staan… Als we wat voorzichtig zijn kan het nieuwe jaar ook voor de dieren goed beginnen !

 

Sil Janssen

 

Feestelijk vuurwerk?

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..