Fennek gevangen...

Sinds gisteren verblijft er een fennek in het Natuurhulpcentrum. Het diertje werd opgehaald in Scherpenheuvel, nadat hij werd gevangen in een kastval.

Al sinds afgelopen zondag merkten mensen uit Scherpenheuvel dat hun hond vreemd gedrag vertoonde in de buurt van hun stapel brandhout. Ze vermoedden dat er een dier zich schuilhield en niet goed wetende wat te doen, plaatsten de mensen een life-trap. Met een dergelijke kastval kan je dieren levend vangen. Als lokaas gebruikten ze een lekkere cervela! En gisterenvanavond was het zover: val dicht, cervela weg, en in de val... een heel klein vosje met heel grote oren...

Er werd contact opgenomen met het Natuurhulpcentrum en een doorgestuurd filmpje bracht duidelijkheid. Het diertje in de kooi bleek tot onze verbazing, een woestijnvosje of fennek te zijn!

Woestijnvosjes leven van nature in Noord-Afrikaanse woestijngebieden. Het zijn erg kleine hondachtigen met de grootste oren van alle vossensoorten. Die oren gebruiken ze om vijanden en prooien te lokaliseren. Hoewel het diertje een erg schattig uiterlijk heeft, mag je in België deze soort niet als huisdier houden. Ongetwijfeld gaat het hier om een illegaal gehouden huisdier dat kon ontsnappen.

Het woestijnvosje kreeg een medische checkup en bleek erg mager. Mogelijk loopt het diertje al enkele dagen rond te dolen zonder eten. In het Natuurhulpcentrum kan de fennek aansterken en krijgt hij tijdelijk onderdak. Uiteindelijk zal het schattige diertje in een opvangcentrum of dierentuin herplaatst worden. 

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..