Fuut gered van ijs...

Ondanks het zachtere weer zijn nog steeds heel wat plassen bevroren en blijft het ijs voor problemen zorgen bij watervogels. Zo kregen we gisteren een oproep voor een fuut die vastzat op een bevroren grindplas te Stokkem...

Het was een bevriend vogelkijker die de hulpeloze fuut op het ijs zag zitten aan de rand van de grote grindplas te Stokkem. De fuut zat slechts op enkele meters van de kant, maar de vogelkijker kon er net niet bij en riskeerde het niet om zich op het ijs te begeven. Hij besloot het Natuurhulpcentrum te verwittigen.

Vijftien minuten later waren enkele medewerkers ter plaatse met het nodige materiaal: kajak, ijspikken, handschoenen, touw, reddingsvest, schepnet,... Door het dooien kan het ijs op sommige plaatsen immers gevaarlijk dun zijn. Vandaar dat onze medewerkers steeds in een kajak het ijs op gaan. De fuut was ondertussen een beetje verder het ijs op gekropen en bleef daar uitgeput zitten.

Gelukkig bleek het ijs nog dik genoeg en kon onze kajakker naar de fuut toeglijden. Die liet zich vrij gemakkelijk vangen en beiden keerden veilig terug naar de oever. Futen zijn vogels die volledig zijn aangepast aan een leven op het water. Hun poten staan helemaal achteraan hun lichaam waardoor ze hulpeloos zijn aan land of, in dit geval, op het ijs. Waarschijnlijk heeft deze fuut het ijs niet gezien en dacht ze te landen op open water.

Gelukkig vonden we bij deze mooie watervogel geen ernstige kwetsuren en kon de fuut even later terug worden vrijgelaten.

Album 'fuut op ijs'

Fuut gered van ijs...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..