Gans beschoten met kruisboog!

Zondag kregen we een telefoontje van een jogger, die op een ven in Meeuwen-Gruitrode een gans had gezien met een pijl in zijn flank.

Op een van de vennen van het Militair domein in Meeuwen verblijven al enige tijd 3 tamme ganzen. De voormalige 'huisdieren' zijn daar gedumpt maar het drietal wist zich goed te redden in de vrije natuur, mede dankzij heel wat buurtbewoners die de dieren daar voederen.

Een buurtbewoner zag in het weekend echter dat een van de ganzen een pijl in zijn flank had. Twee medewerkers gingen ter plaatse om de vogel te vangen. De pijl werd door onze dierenarts verwijderd en bleek gelukkig geen vitale organen geraakt te hebben. De pijl had echter wel een breuk veroorzaakt in de bovenvleugel. De vleugel werd gespalkt en nu is het afwachten of er geen ontsteking ontstaat in de open wonde. Dagelijkse wondverzorging en antibiotica moeten dat proberen te voorkomen.

De pijl bleek afkomstig van een kruisboog. Welke 'Wilhelm Tell' zich bezighoudt met het beschieten van tamme ganzen en vooral waarom blijft een raadsel. De vogels waren erg tam en kwamen vaak tot op een meter afstand van mensen. Hen raken met een pijl is dus absoluut geen uitdaging...

Indien ganzen overlast veroorzaken kunnen ze altijd weggevangen worden, zoals in het verleden trouwens al gebeurde op het betreffende ven. Een dier vanop enkele meter afstand beschieten met een kruisboog tart dan ook alle verbeelding...

Foto: Sofie Dresen

Gans beschoten met kruisboog!

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..