Ganzen onder de olie...

Vandaag werden door het Natuurhulpcentrum 2 ganzen gevangen in Maasbracht in Nederlands Limburg. Deze ganzen hadden al een hele tijd geleden hun stekje gevonden tussen de boten op een scheepswerf. De laatste dagen echter, waren ze besmeurd met een roze olie.

Bij dergelijke oproepen is het belangrijk om er snel bij te zijn. Bij het poetsen van hun veren kunnen ze de olie binnenkrijgen, wat kan leiden tot inwendige kwetsuren en vergiftiging. Bovendien verliest het verenkleed zijn waterafstotende eigenschappen door de olie, en kunnen de vogels doorweekt raken. Zeker in koudere periodes zoals nu kan dit levensgevaarlijk zijn.

Met behulp van een kayak en wat brood om de dieren te lokken werden de ganzen snel gevangen.

Momenteel krijgen ze in het Natuurhulpcentrum een stevige schrobbeurt, zodat de olie weggespoeld wordt, en de dieren terug een mooi wit verenkleed krijgen.
 

Ganzen onder de olie...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..