Gemeende excuses?

Naar aanleiding van de liquidatie op 10 december, door medewerkers van het Agentschap voor Natuur en Bos, van zeven tamme everzwijnen die tijdelijk werden opgevangen door het Natuurhulpcentrum Opglabbeek, nodigde het Natuurhulpcentrum de verantwoordelijken van het ANB uit voor dringend overleg

Het Natuurhulpcentrum betreurt dat ze vanmiddag via een onpersoonlijk persbericht van het ANB, verontschuldigingen moest ontvangen. Bovendien verontschuldigt de overheidsinstantie zich niet omdat de dieren werden gedood, maar enkel voor de manier waarop. Dit terwijl het wel erg duidelijk is dat er geen enkele reden was om deze dieren te doden. Ze zaten veilig in een kooi, stonden onder toezicht van een dierenarts, er zouden de nodige testen worden gedaan op ziektes én er was een opvangplaats voor de dieren. 

Bovendien zal het ANB, naar eigen zeggen, een intern onderzoek voeren naar de fouten die er gebeurd zijn. Volgens hen was de hele actie tot in de puntjes voorbereid. Dit durven we echter sterk in twijfel te trekken. Hiermee probeert men, volgens ons, de zwarte piet door te schuiven naar de uitvoerders van de opdracht.

Daarnaast is het Natuurhulpcentrum van mening dat het bevel tot doding van de everzwijnen een rechtstreekse opdracht was van het hoofdbestuur van het ANB. Die zadelden hun Limburgse ondergeschikten op met deze opdracht terwijl die mensen hiervoor, volgens ons, onbevoegd, noch uitgerust, noch opgeleid waren. Bovendien trekken we de wettelijke basis van het hele gebeuren ten zeerste in twijfel. Het Natuurhulpcentrum beraadt zich om al dan niet juridische stappen te ondernemen. 

 

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..