Geoorde fuut terug vrij

Afgelopen weekend kregen we een jonge geoorde fuut binnen op het Natuurhulpcentrum. Het watervogeltje werd gevonden te Zutendaal en zat hulpeloos op de grond.

Geoorde futen behoren tot de familie van de futen en zijn perfect aangepast aan een leven op het water. Hun poten staan helemaal achteraan hun lichaam en zijn speciaal ontworpen (zie foto) om erg snel en behendig te kunnen zwemmen. Ze kunnen eveneens prima duiken en visjes achtervolgen onder water.

Maar eenmaal op het droge zijn ze volkomen hulpeloos omdat ze zich niet in evenwicht kunnen houden. Wanneer een geoorde fuut te lang op het droge blijft schuren de poten van het dier helemaal open in een wanhopige poging terug het water te bereiken.

Gelukkig werd dit exemplaar tijdig door wandelaars opgemerkt en naar het Natuurhulpcentrum gebracht. Deze fuutjes zijn erg zeldzaam in Limburg en broeden jaarlijks maar op enkele plaatsen in onze provincie. De jonge vogel vertoonde gelukkig slechts enkele lichte bijtwonden en we vermoeden dan ook dat een hond het dier van het water gejaagd heeft. Gelukkig vielen de kwetsures erg mee en kon het kleine fuutje deze week al worden vrijgelaten op een visrijke vijver.

Geoorde fuut terug vrij

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..