Geoorde fuut vrijgelaten

Vanmiddag kon het Natuurhulpcentrum een geoorde fuut vrijlaten. Het zeldzame vogeltje werd gisteren bij ons binnengebracht door de medewerkers van ARS (Animal Rescue Service). Die hadden op hun beurt een oproep gekregen voor een hulpeloos eendje op de rijbaan in Budingen. Toen ze het diertje gingen ophalen, bleek het echter om een geoorde fuut te gaan.

Futen zijn echte watervogels: hun poten staan helemaal achteraan hun lichaam ingeplant en vervullen dezelfde functie als de schroef van een boot. Daardoor kunnen ze zich erg vlot voortbewegen op het water, maar zijn ze totaal hulpeloos op het droge. Om een onbekende reden is de geoorde fuut dus op de rijbaan terechtgekomen en kon er niet meer weg.

De vogel werd door onze dierenverzorgers uitgebreid gecheckt op wonden en kwetsuren, gelukkig zonder resultaat.. Het dier werd voor alle zekerheid ter observatie op de afdeling intensieve zorgen gehuisvest, maar kreeg vanmiddag van de dierenverzorgers groen licht om te worden vrijgelaten.

Geoorde futen zijn zeldzame broedvogels in Vlaanderen. Het zijn kleine watervogels met een prachtig rood oogje en gouden pluimpjes in de oorstreek. Het zijn trekvogels die tijdens de winter over korte afstanden migreren. Mogelijk was dit exemplaar op doortocht naar zijn broedgebied. In het vijvergebied Midden-Limburg broeden jaarlijks enkele koppeltjes en daarom werd dit exemplaar vrijgelaten in de Platwijers. Hopelijk kan het fuutje wat bekomen van zijn avontuur en misschien vindt hij hier in Limburg wel een knappe partner om een nestje mee groot te brengen...

 

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..