Gerevalideerde egels terug vrij

Tijdens een mooie lentedag deze week werden er ruim 30 egels vrijgelaten. De dieren verbleven tijdens de winterperiode in ons egelhotel.

Jaarlijks worden er honderden zieke en gekwetste egels opgevangen in het Natuurhulpcentum. De meeste dieren kunnen na een revalidatieperiode worden vrijgelaten. Anderen waren nog niet voldoende hersteld en moesten de hele winter op onze egelzolder verblijven. Daar werden ze in de watten gelegd en geregeld gewogen om hun gezondheidstoestand op te volgen.

Verder zijn er heel wat egels die tijdens het najaar onvoldoende voedsel vonden om hun vetreserve aan te vullen. Deze dieren werden tijdens de winter wakker van honger en probeerden tevergeefs op zoek te gaan naar voedsel. Ook deze egels worden door het Natuurhulpcentrum opgevangen in ons egelhotel.

Ondertussen is de perfecte periode aangebroken om onze egels vrij te laten. Komende dagen gaan droog en zonnig blijven en ruim 30 egels zaten ongeduldig te wachten op hun vrijlating. In kleine groepjes werden ze naar verschillende natuurgebieden gebracht en vrijgelaten. De egels trokken onmiddellijk op verkenning of genoten nog even in het mooie lentezonnetje. De stekelbolletjes werden allemaal vrijgelaten ver weg van alle verkeer want dat is doodsoorzaak nummer één in Vlaanderen.

Wie egels wil helpen kan in de tuin een takkenhoop aanleggen, gebruikt best geen insecticiden en plant voldoende streekeigen bomen en struiken. Mensen met een moestuin hebben er alle belang bij om de egel te vriend te houden, egels zijn immers verzot op slakken.

Gerevalideerde egels terug vrij

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..