Geschoten buizerd geopereerd...

Gisteren werd er op het Natuurhulpcentrum een buizerd met een zware vleugelkwetsuur geopereerd.

De onfortuinlijke roofvogel werd eerder deze week neergeschoten door een 'wildbeherende' jager, (het zijn toch échte natuurvrienden), en werd naar het Natuurhulpcentrum overgebracht.
Onze dierenarts stelde een zware vleugelbreuk vast en de enige optie om dit wonder van de natuur ooit weer te laten vliegen bleek een operatie.

Zo'n operatie is simpel uit te leggen:
Met een speciale boor wordt er een tunnel geboord doorheen het gewricht van de vleugel, waar vervolgens een metalen pin in wordt geschoven. Deze pin houdt de beide beenderen netjes op zijn plaats zodat de botuiteinden weer mooi aan elkaar kunnen groeien.
De roofvogel kan nu zijn vleugel meer belasten zonder risico op vergroeiingen zodat het herstel spoediger en veiliger verloopt.

Nu, de theorie is iets eenvoudiger dan de praktijk, dus zo'n operatie kan soms wel ettelijke uren in beslag nemen.
De truc zit 'm erin om de beenderen in hun pérfecte positie te plaatsen zodat het dier na herstel weer feilloos kan vliegen.

Deze buizerd zal nu een hele poos revalideren in een van onze readaptatiekooien, en hopelijk kunnen we deze prachtige roofvogel snel weer vrijlaten in de natuur.
Een natuur waar onze goede 'vriend' de jager steeds opnieuw wildschietend zijn weg baant.
Erg frustrerend als je keer op keer de schade van deze kermisschieters moet oplappen...

Dankjewel heren jagers.
 

Geschoten buizerd geopereerd...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..