Geschoten havik succesvol geopereerd...

25 januari 2013

Geschoten havik succesvol geopereerd...

De geschoten havik die in het begin van de week binnenkwam met een gebroken vleugel werd vandaag geopereerd.

De vogel was na enkele dagen op onze intensive care voldoende aangesterkt om de complexe operatie te ondergaan. Onze dierenarts heeft dankzij zijn jarenlange ervaring geleerd om moeilijke breuken operatief te spalken. In dit geval worden metalen pinnen gebruikt om de stukjes bot op zijn plaats te houden.

De beenderen van een vogel zijn immers hol (poreus) waardoor er zonder al teveel wrikken een metalen pin in past. De twee uur durende operatie verliep vlekkeloos. Ondertussen staat de geopereerde havik al terug kranig op zijn poten in onze recoverykooien.

Nu is het afwachten of er complicaties optreden en een fikse antibioticakuur voorkomt eventuele infecties van de wonde. Geregeld zal de voortgang van het genezingsproces en de aanmaak van botweefsel geëvalueerd worden onder de röntgen. Als de breuk voldoende stevig aan elkaar is gegroeid krijgt de havik een ruimere kooi ter beschikking en kan het echte revalidatieproces beginnen.

Als laatste stadium zal deze prachtige roofvogel terecht komen in onze vliegkooien. Daar kan conditie worden opgebouwd en zal hij zijn verzwakte spieren en gewrichten terug kunnen trainen met als einddoel zijn vrijlating in de natuur...

Geschoten havik succesvol geopereerd...


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!