Geschoten havik uit Dilsen...

Vanmiddag kregen we een oproep van de Post in Dilsen-Stokkem. Daar hadden ze een gewonde roofvogel onder een doos kunnen vangen.

De vogel huppelde rond op de parking en liet een vleugel afhangen. Om te voorkomen dat de vogel zou weg zijn voor onze medewerkers aankwamen, werd er een doos over de vogel gezet. Op die manier kan je veilig een roofvogel tijdelijk 'opsluiten'. Twee medewerkers gingen ter plaatse om de vogel op te halen. Ze  troffen onder de doos een gewonde havik aan.

In Opglabbeek voelden onze dierenverzorgers onmiddellijk dat de vleugel gebroken was. Om een beter beeld te krijgen van de breuk werd er een röntgenfoto genomen. Het bovenarmbeen bleek op twee plaatsen gebroken. Onze dierenarts bespreekt vanavond de situatie met zijn collega's en evalueert of een operatie mogelijk is. In tussentijd werd de gebroken vleugel gefixeerd en wordt de vogel in observatie op onze IC gehuisvest.

Op de röntgenfoto werd eveneens ontdekt wat de oorzaak van de breuk was. Er werd een hagelbolletje ter hoogte van de bil aangetroffen en een fragment van een hagelbolletje in de buurt van de breuk. Deze beschermde roofvogel bleek geschoten. Het is niet duidelijk wie de schutter is, maar waarschijnlijk moet de dader gezocht worden bij de duivenmelkers. Wanneer roofvogels binnen de bebouwde kom worden beschoten, zijn dat vaak duivenmelkers die hun duiven willen beschermen...

Geschoten havik uit Dilsen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..