Geschoten slechtvalk Geel...

Alweer kregen we een geschoten roofvogel binnen, dit keer ging het om een slechtvalk.

Begin deze week kregen we een telefoontje binnen van iemand die meldde dat er een valk met afhangende vleugel zat bij het bedrijf BP te Geel. Het ging duidelijk om een roofvogel, maar welke soort precies kon men niet zeggen.

Snel sturen we een medewerker naar ginder om het dier op te halen. De vinder ging het dier in een doos zetten om ervoor te zorgen dat deze roofvogel niet kon ontsnappen.

Eenmaal daar aangekomen bracht de vinder ons naar de plaats waar de roofvogel zou moeten zitten. De vogel was echter verdwenen en zat helemaal niet in een doos, maar wel onder enkele buizen.

Met één simpele schep met het net gaf de duidelijk verzwakte roofvogel zich snel gewonnen. Het bleek om een slechtvalk te gaan, toch wel een vrij speciale soort. Op het eerste zicht was het dier heel mager en zag de vleugel er inderdaad niet goed uit. Er hing ook een soort slib op zijn verenkleed. Waarschijnlijk was de vogel in één van de slibbekkens terecht gekomen en was helemaal vies en verzwakt.

De slechtvalk werd snel in een kist gezet en naar Opglabbeek gebracht. Op onze Intensive Care afdeling werd hij verder onderzocht en werden röntgenfoto's genomen. Hieruit bleek dat deze roofvogel maar weer eens geschoten was. De zoveelste roofvogel want de laatste weken kregen we al een geschoten buizerd, blauwe reiger en havik binnen.

Op de röntgenfoto is duidelijk te zien dat er een hagelbolletje net in het polsgewricht zat, een delicate plaats.

Op dit moment moet de slechtvalk nog wat aansterken omdat de dierenarts deze week nog zal proberen het hagelbolletje te verwijderen. Als dit lukt gaat de slechtvalk nog een lange revalidatieperiode tegemoet en kan hij hierna hopelijk weer met zijn topsnelheid van 300km/u gaan jagen.

Een toch wel unieke vogel die weer het slachtoffer is geworden van een laffe daad.

Album 'Geschoten slechtvalk Geel 050112'

Deze slechtvalk werd geschoten in Geel en viel in een slibbekken.

Geschoten slechtvalk Geel...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..