Gevaarlijke reptielen uit Wallonië

7 augustus 2020

Gevaarlijke reptielen uit Wallonië

Deze week ving het Natuurhulpcentrum maar liefst 30 in beslag genomen reptielen op uit Wallonië. De dieren werden tijdelijk ondergebracht bij het Animal Rescue Team van Hesbaye. Deze brandweermannen zijn gespecialiseerd in het omgaan met wilde dieren en worden ingezet om politie- en overheidsdiensten bij te staan tijdens inbeslagnames.

Animal Rescue Team Hesbaye bracht 30 reptielen 

Egyptische cobra 

Het merendeel van de reptielen zijn waterschildpadden waaronder gevaarlijke bijt- en alligatorschildpadden. Deze soorten mag je in Wallonië niet houden zonder vergunning: ze kunnen erg groot (80cm) en zwaar (75kg) worden en hebben een vervaarlijk scherpe bek. Ook een bijzonder giftige Egyptische cobra werd bij een particulier in beslag genomen. Daarnaast ontvingen we nog teju's, een steppevaraan, enkele boa constrictors, een Ambonese doorschildpad en een bijzonder grote Borneo rivierschildpad.

Borneo rivierschildpad 

Alligatorschildpad 

                          Jonge bijtschildpadden 

Omdat geen enkel opvangcentrum voor zo'n grote hoeveelheid reptielen accommodatie heeft klaar staan, moesten ook wij creatief omgaan met de ruimte die we hebben en werden door onze dierenverzorgers in een mum van tijd geschikte waterbakken voorzien. Ook werden enkele grote terraria, die reeds in aanbouw waren, versneld afgewerkt. Op die manier konden we toch alle dieren een geschikt onderkomen bezorgen.

Lang moeten de dieren niet bij ons blijven want de cobra werd vrijwel onmiddellijk overgebracht naar een gespecialiseerd opvangcentrum in Nederland (Serpo) en ook voor alle waterschildpadden vonden we al een geschikte nieuwe thuis bij dierentuinen in Engeland.

Het is en blijft bijna niet te geloven welke vreemde huisdieren er her en der nog bij mensen thuis worden gehouden. Daarom willen we de belangrijkste regelbij aanschaf van een huisdier nog eens herhalen: 'bezint eer ge begint': wees goed voorbereid en zorg ervoor dat je het betreffende dier de best mogelijke verzorging kan bieden voor de rest van zijn/haar leven!


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!