Gezinshereniging...

10 mei 2020

Gezinshereniging...

Vorige week kon een jonge oehoe, die uit zijn nest viel, herenigd worden met de rest van zijn gezin. Het jong werd geboren in de nis van een rotswand te Riemst. Oehoe's broeden graag op richels of in holtes van rotswanden, daar zitten ze veilig. Maar in een nest met drie opgroeiende oehoejongen, kan het er soms hevig aan toe gaan en wordt er geregeld gevochten om de lekkerste stukjes prooi. Hierdoor is het kleinste jong waarschijnlijk overboord gevallen, 15m naar beneden.

Daar werd de hulpeloze pluizenbol gevonden door een fietser en bij ons binnenbracht. Het jong kreeg een grondige medische check-up en had gelukkig geen ernstige kwetsuren overgehouden aan de val. Omdat de jonge oehoe nog niet kon vliegen, moest er in de buurt van de vindplaats een nest zijn. Er werd contact gelegd met een plaatselijke ornitholoog die de exacte nestplaats wist te lokaliseren.

Omdat het altijd beter is dat wilde dieren door hun eigen ouders worden grootgebracht, wilden we proberen het jong terug in het nest te plaatsen. Samen met onze klimmer van dienst reden we afgelopen woensdag naar Riemst om de situatie ter plaatse te bekijken. Het oehoenest bevond zich ongeveer 15m hoog op een steile rotswand en was niet bereikbaar met een ladder. De enige mogelijkheid was om langs boven onze klimmer te laten zakken tot aan het nest.

Na een korte wandeling bereikten ze de top van de rotswand en bij het laten zakken van de klimtouwen vloog moederoehoe op van het nest en ging ze wat verder in een boom zitten. Nu moest het snel gaan: een kwartier later werd het oehoejong herenigd met zijn gezin en was onze klimmer terug op weg naar boven.

We zijn nu een week later en het jong is niet meer uit zijn nest gevallen. Ook moederoehoe is nog op de nestlocatie aangetroffen en we hopen nu dat haar drie jongen zonder veel problemen zullen opgroeien...


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!