Gif en illegaal afschot...

13 februari 2017

Gif en illegaal afschot...

Afgelopen week werden we opnieuw geconfronteerd met de illegale verdelging van roofvogels en het afschot van een knobbelzwaan.

Het begon met de melding van drie dode buizerds. Toen een medewerker ter plaatse ging kijken, werden twee buizerdkadavers en een kippenkadaver aangetroffen. De drie kadavers lagen op amper 1m². Bij een van de buizerds zat het vergiftigde vlees nog in zijn bek. Het gif was dus dermate sterk dat de roofvogel na enkele happen al dood neer viel.

Twee dagen later kregen we een oproep uit de Maasvallei. Daar werd een gekwetste knobbelzwaan aangetroffen in een weiland. De zwaan vloog niet meer en bloedde aan een vleugel. Een medewerker kon de zwaan vangen en ter verzorging meenemen naar Opglabbeek. Een nader onderzoek door onze dierenverzorgers wees uit dat de zwaan een gebroken vleugel had (de ulna of ellepijp was gebroken) ten gevolge van een schotwonde. Een hagelbolletje van zwaar kaliber, ter grootte van een erwt, kon uit de vleugel gehaald worden. De zwaan stelt het ondertussen goed en revalideert op onze spoedafdeling.

De Natuurinspectie van het ANB (Agentschap Natuur en Bos) stelt een onderzoek in. De kadavers worden alvast toxicologisch onderzocht om te bepalen om welk gif het zou gaan.

Gif en illegaal afschot...


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!