Goed nieuws uit Spanje...

Gisteren kregen we via het Wulpenproject van Natuurpunt leuk nieuws doorgestuurd. Eén van de jonge wulpen die het Natuurhulpcentrum grootbracht, verblijft momenteel in goede gezondheid in Spanje. 

Afgelopen zomer ving het Natuurhulpcentrum 12 piepjonge wulpen op waarvan de ouders het nest hadden verlaten. De jongen werden gelukkig tijdig gered door medewerkers van het Wulpenproject van Natuurpunt. Zij onderzoeken hoe het gesteld is met de broedende wulpen in Vlaanderen en hopen antwoorden te vinden om de snelle afname van de soort te remmen en om te buigen.

Het was de eerste keer dat het Natuurhulpcentrum jonge wulpen van enkele dagen oud moest grootbrengen: een serieuze uitdaging voor onze dierenverzorgers! Kilo's insecten en uitwenkooien in verschillende maten waren nodig om de babywulpjes om te toveren tot mooie, sterke halfwas wulpen.

Samen met Natuurpunt werden de jongen vrijgelaten in hun geboortegebied. Ze werden daarbij voorzien van een wetenschappelijke ring én een kleurring. Dergelijke kleurringen, met grote letters en cijfers, laten vogelkijkers toe om vanop grotere afstand de combinatie af te lezen en zo informatie te verstrekken aan de onderzoekers. Groot was dan ook onze verbazing toen één van onze gekleurringde wulpen opdook in Camposancos in het NW van Spanje op de grens met Portugal. Fotograaf Santiago Fraga kon daar onze wulp langs de rivier Mino fotograferen. Een mooi bewijs dat het grootbrengen van jonge wulpen wel degelijk succesvol kan zijn...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..