Grote inbeslagname zangvogels...

Vorige week werden een groot aantal zangvogels door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) in beslag genomen.

Geregeld krijgen we via de inspecteurs van het Agentschap voor Natuur en Bos de vraag om in beslag genomen zangvogels tijdelijk op te vangen. Vorige week was het weer zover, en dit keer ging het om een zeer grote inbeslagname van maar liefst 160 vogels!

Deze werden gevonden bij 2 inbeslagnames in de omgeving van Hasselt en Sint-Truiden. We zijn erg blij dat het ANB er werk van maakt om dergelijke malafide personen aan te pakken. Nog altijd worden er illegaal vogels uit de natuur geroofd, en in tijden waarin de natuur zo onder druk komt te staan en zoveel diersoorten verdwijnen, is het een regelrechte schande dat de dieren die er nog zijn, zomaar weggevangen worden!

Naast inheemse soorten, zoals putters, barmsijzen, goudvinken, geelgorzen, kruisbekken en kneus, werden ook grijze gorzen, een ortolaan,, roodmussen, haakbekken, witbandkruisbekken en Japanse nachtegalen in beslag genomen.

De dieren konden hier in het Natuurhulpcentrum al wat aansterken, en gisteren werden de inheemse soorten al terug vrijgelaten in verschillende geschikte natuurgebieden. De andere soorten zitten nog hier, en hen gaan we ook zo snel mogelijk proberen vrij te laten, al zal dit niet simpel zijn. Haakbekken en witbandkruisbekken bijvoorbeeld, komen in het uiterste noorden van Europa voor, terwijl grijze gorsen dan weer in het zuiden te vinden zijn...

Als er mensen zijn die weet hebben van illegale vogelvangers, mogen ze deze info altijd doorgeven aan ons. Wij zorgen er dan voor dat alles bij de bevoegde instanties terechtkomt.

Grote inbeslagname zangvogels...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..