Grote wurgslang opgevangen...

Afgelopen week ving het Natuurhulpcentrum een grote wurgslang op. De slang, een boa constrictor van 12kg, werd door de eigenaars afgestaan.

Meer en meer wordt het Natuurhulpcentrum geconfronteerd met mensen die een exotisch reptiel willen afstaan. De verkoop van deze dieren zit in de lift en teveel mensen kopen zo'n dier zonder voorafgaand goed te informeren. Vooraleer je een slang, leguaan, baardagaam of vogelspin koopt, moet je goed weten waar je aan begint, wat het dier eet, hoe groot hij wordt, hoe warm hij moet zitten,... en hier is ook voor de winkelier/verkoper een belangrijke functie weggelegd.

Het Natuurhulpcentrum is van mening dat er wel goede en bewuste reptielenhouders zijn, maar het merendeel van de mensen met dergelijke dieren weten niet waar ze mee bezig zijn en het zijn juist de dieren van deze mensen die ontsnappen of gedumpt  worden. Eigenaars met wat meer verantwoordelijkheidsgevoel gaan zelf op zoek naar een goede oplossing of opvangcentrum.

De boa in kwestie is een bijzonder stevig exemplaar van ongeveer 2m lang en 12kg zwaar. Een slang van deze grootte en gewicht kan al erg gevaarlijk zijn. Bovendien kan je zo'n dier geen bevroren muisjes geven en moet je al op zoek naar grote ratten,konijnen of kippen. Allemaal niet zo gemakkelijk als het lijkt.

Voorlopig verblijft het dier in quarantaine totdat we zeker zijn dat hij geen drager is van parasieten. Dan zal er een groot terrarium worden ingericht voor deze slang. In tussentijd proberen we een dierentuin, wildpark of opvangcentrum te vinden om het dier een nieuwe thuis te bieden.

Grote wurgslang opgevangen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..