Haakbekken en beo's in beslag genomen...

Dierensmokkel brengt geld op. Véél geld. Geen wonder dus dat de inspecteurs op de luchthaven van Zaventem af en toe smokkelaars betrappen die dieren illegaal ons land binnen of buiten proberen te krijgen. Vrijdag was het weer zover. Vanuit Bulgarije werden 26 grote beo's naar ons land verzonden, met een Vlaamse dierenhandelaar als eindbestemming. Vijf dieren bleken al gestorven.

De verzender dacht het slim aan te pakken. Hij verzond de vogels niet als beo's, maar als treurmaina, een andere soort, ook afkomstig uit Azië. Beo's staan op de CITES IIb-lijst. Om deze het land in te voeren is er een bewijs nodig dat de dieren van legale herkomst afkomstig zijn. Voor treurmaina's is dit document niet nodig. Beide soorten lijken wat op mekaar, en de verzender hoopte dat de douane het verschil niet zou zien. Wat de verzender niet wist, was dat ook treurmaina's verboden zijn om ons land in te voeren, weliswaar om een andere reden. Treurmaina's staan namelijk op de lijst van Europese Invasieve Soorten. Dit is een lijst met dieren die een gevaar kunnen betekenen voor onze eigen inheemse natuur indien ze ontsnappen en zich voortplanten. Wasberen of roodwangsierschildpadden staan bijvoorbeeld ook op deze lijst en mogen daarom niet meer als huisdier worden gehouden. De CITES-dienst besliste om de dieren in beslag te nemen.

Beo's zijn prachtig glanzend zwart gekleurde vogels met helder geelgekleurde stukjes huid en lellen aan de kop. Omdat het vogels zijn die net als papegaaien de menselijke stem kunnen imiteren, worden ze vaak als kooivogel gehouden. Eén van onze medewerkers haalde de dieren op.

 Niet veel later kregen we opnieuw bericht over een inbeslagname. Dit keer waren het de inspecteurs van het Agentschap voor Natuur en Bos die bij een controle bij een particuliere persoon 10 illegaal gehouden haakbekken vonden. Ook deze dieren werden in beslag genomen en verblijven nu in het Natuurhulpcentrum.

Grote beo's, in beslag genomen op de luchthaven van Zaventem

Eén van de 10 haakbekken die werden ontdekt bij een particuliere persoon. 

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..