Hartonderzoek voor 3 sneeuwluipaarden

Vandaag kregen onze 3 sneeuwluipaarden een grondige medische checkup. Hierbij stond een echo van hun hart centraal.

Sneeuwluipaarden Otto, Nela en Aruna verblijven al sinds 2015 in ons centrum. Het heeft heel wat moeite, tijd en juridisch getouwtrek gekost om voor deze zeldzame katten een nieuwe thuis te (mogen) vinden. Maar voordat de dieren naar hun nieuwe bestemming kunnen reizen, was een grondige medische doorlichting nodig. Te meer omdat dierenarts Stef tijdens een routinecontrole hartruis had vastgesteld bij twee van de luipaarden.

Er was vanmorgen dus al heel wat volk op de been in het Natuurhulpcentrum. Er moesten immers drie sneeuwluipaarden een voor een verdoofd en overgebracht worden naar de praktijk van dierenarts Stef in As. Daar beschikt men immers over een gespecialiseerd toestel om echo's te nemen van het hart. Dierenarts Ellen voerde vakkundig de echo's uit.

Gelukkig werden er enkel kleine onregelmatigheden ontdekt en bleken onze sneeuwluipaarden verder in prima conditie. Er werden wel minieme lekkages vastgesteld aan de hartklep van Otto en Nela. Deze aangeboren afwijkingen vormen echter geen gevaar voor de dieren en ze ondervinden er geen enkele hinder van.

Na deze grondige controle kunnen we onze sneeuwluipaarden dus met een gerust hart toevertrouwen aan twee gerenommeerde dierentuinen. Otto, het mannetje, zal worden ingezet binnen een Europees kweekproject en dat in de zoo van Talinn te Estland. De dames, Nela en Aruna, zullen hun intrede maken in de 5 Sisters Zoo in Schotland.

Wanneer de effectieve verhuizing van de dieren zal plaatsvinden is nog niet bekend. Er wordt achter de schermen volop gewerkt aan de administratie en logistiek.

Hartonderzoek voor 3 sneeuwluipaarden

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..