Havik krijgt 'staartextensions'

Vandaag hebben we samen met twee medewerkers van het opvangcentrum van Herenthout een havik een nieuwe staart gegeven. Zij hadden al enige tijd een jonge havik die maar niet wilde vliegen...

Hun dierenarts onderzocht de havik grondig en vond een probleem met de witte bloedcellen van de vogel. Na twee behandelingen was de roofvogel er terug bovenop, maar het dier kon nog steeds niet deftig vliegen. Er werden diverse röntgenfoto's gemaakt maar de vogel bleek helemaal in orde. Alleen de staartpennen van de havik waren erg beschadigd. De staart is voor veel vogels essentieel, die fungeert immers zoals het roer bij een schip. Zonder volwaardige staart zou deze havik dus niet terug de natuur in kunnen.

In het verleden slaagde het Natuurhulpcentrum er reeds in om bij verschillende buizerds een nieuwe staart 'aan te plakken' waarna de dieren perfect bleken te vliegen en succesvol werden vrijgelaten. De 'tweedehands veren' vallen geleidelijk uit wanneer de vogel zijn veren ruit. Ook deze havik zou op deze manier geholpen kunnen worden. Toen vandaag onze collega's van Herenthout langskwamen hebben we samen de staart hersteld. De staartveren van een dode havik werden gebruikt als 'extensions' om zo de verhakkelde en beschadigde veren te vervangen.

Na wat knip- en plakwerk leek de havik terug een volwaardige staart te hebben en kon deze prachtige roofvogel terug naar zijn vertrouwde kooi in Herenthout. Hopelijk lukt het de havik snel om met zijn getransplanteerde staart te vliegen...

Album 'extensions voor havik'

Havik krijgt

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..